Wien Museum Karlsplatz Expansion

We want the new museum to have expressions of mystique, feast, expectation, and shimmer of atmosphere while preserving the significant existing building from the republican era.
As if the a piece of angel’s clothe falls down from the and covers up the museum, a historically significant existing facade is conserved preciously. The existing museum that appear slightly through the veil creates the mysterious atmosphere, which seduces the guests to look it closely and bring into the museum.  Slits are cut all over in the veil to create the opening for the entrances and to maintain the existing park passages. These cuts make the access to museum easier for the gusts coming from all directions. The museum becomes “the museum for everybody”. By covering the existing museum, additional museum, sculptures and some trees in the park, the continuous semi-open space from the park filled with light and breeze emerges in the new museum under the veil. The Event space in the ground level is synthetically used with foyer. The various types of events are enable to take place in the space. In the park, gates and gazebos covered with veils are planned out. They turn the part to “art square” where the citizen and tourists enjoy and relax the day.
The guests encounter the various events from the park entrance to the museum. They face the beautiful sceneries of the church, classical buildings and the nature. After passing the swaying veil, they touch significant sculptures and existing museum facade in the foyer filled with the natural light. In the museum, they learn the history of Vienna though the exhibition. The museum becomes “architecture of encounter”.
In term of urban fabric, the mass of the new museum reflects the mass of the university along the urban axis of Karlskirche church. This symmetry works as a stage drape to emphasize the church as a significant symbol of Vienna. With the translucent facade merging into the sky and trees, the new museum harmonizes with the surrounding buildings and nature.

ウィーン美術館拡張計画

ウィーンの歴史を展示するウィーン美術館カールスプラッツの拡張計画案。共和国時代の貴重な「建物の保存」と、生まれ変わった「新しい美術館」という一見矛盾した2つの側面が求められた。
我々は旧美術館の外壁を全く変えることなく、前面の公園や緑と共に建物全体を薄い金属のヴェールで包んだ提案とした。昼は新しいヴェールの外観が現れ、日が落ちるにつれて、旧美術館の外観が徐々に透けて現れる。旧美術館がうっすらと透けた外観によって、訪れる人々に神秘的で期待感を与える建物となり、天使が舞い降りる街とも言われるウィーンの中で、祝福感に満ちた美術館となるのではないかと考えている。
ヴェールがたなびいたような切れ目(入り口)を、公園の通路や周囲の歩道などに合わせて計画し、四方からアクセスでき、誰もが入りやすい美術館としている。既存建物と増築部分、公園の樹木や彫刻も一緒に覆うことで、ヴェールの中に公園と連続した、風と光の満ちた心地よい空間をつくる。
訪れる人々は美術館とカールス教会の美しい景色に出会い、風で揺れるヴェールをくぐると、光あふれるホワイエの中で彫刻と出会い、旧美術館の歴史ある外壁に触れ、既存建物そのものと展示を通して、ウィーンの歴史と出会う、歴史的であって新しい美術館。



スライドショーには JavaScript が必要です。

コメントを残す

メールアドレスが公開されることはありません。 * が付いている欄は必須項目です