Kindergarten Hill
Kids Design Award 2020, Wood Design Award 2020 Granted

丘の幼稚園

第27回千葉県建築文化賞優秀賞 キッズデザインアワード2020受賞、ウッドデザインアワード2020受賞

築50年を経た幼稚園を認定こども園とする木造平屋建ての建替計画。何棟もの団地に囲まれ、唯一西側に向けて緑地が続く場所となっている。そこで、緑地を望む丘を作るように園舎を設計することで、子どもたちが緑に囲まれて遊びを通して学ぶ場、元気な子どもを育てる場としたいと考えた。走り回ったり、駆け上ったりするのが大好きな子どもたちのために、緑地に向け片流れ屋根の丘を配置した。森の中の遊び場を丘の屋根の上に散りばめ、丘を掘り込むようにして内外の空間をつなぐ。丘の屋根の下には保育室及び森のホールを緑地に向かって並べて配置し、団地内にありながら、森の中に建っているような環境となるようにした。ホールは、園舎の中心に設置することで、地域の人々や保護者も交流できる場とした。

This is a project to reconstruct a 50-year-old kindergarten into a certified childcare center in a one-story wooden building. The site is surrounded by a number of apartment complexes. The west side of the site is only place opened up to green space. Studio YY designed the kindergarten building as if it were built on a hill overlooking the green space, so that the children would be surrounded by greenery, where they could learn through play and where they could be nurtured to be energetic children. For children who love to run around and climb up, a hill-like a single-sloping roof facing the green space is designed. The playgrounds are scattered on the roof, and it is penetrated as if caves to connect the interior and exterior spaces. Under the roof, the nursery and the forest hall are arranged side by side toward the green space, so that the environment is as if it were built in a forest, even though it is located in a housing complex. The hall was placed in the center of the preschool building to provide a place where local residents and parents can also interact with each other.

用途 :認定こども園
敷地 :千葉県千葉市
構造 :木造
延床面積 :850㎡
敷地面積 :2,800㎡
構造 :井上健一構造設計事務所
設備 :武井設備研究所
写真 :GRAPHY Inc.

Use: Kindergarten
Site: City of Chiba, Chiba Prefecture
Structure: Timber
Floor Area: 850㎡
Site Area: 2,800㎡
Completion: February, 2020
Structure: Inoue Kenichi
MEP: Toshio Takei
Photography: GRAPHY Inc.

学びを誘発する遊びの丘/ A playful hill that induces learning

サンサンと日を浴びる明るくなった庭園と繋がるように、森の中の丘のような屋根をかけた。遊びを通して学習し、体を鍛える子ども達のために、想像力を刺激し、走り回ったり、駆け上がったりすることができる森の中の遊び場を丘の屋根の上に散りばめた。また、壁の洞窟や登れる柱など、丘の周辺にも遊びにつながる場所を点在させ、子ども達が好奇心のままに遊び学べる場となっている。

A roof like a hill in the forest is placed to connect the garden, which is brightened by the sun, with the school building. For children who learn and strengthen their bodies through play, the roof of the hill is interspersed with play areas in the forest where they can stimulate their imagination, run around, and run up. In addition, places that lead to play are scattered around the hill, such as caves in the walls and pillars that can be climbed, creating a place where children can play and learn according to their curiosity.