Kindergarten Hill

A rebuilding project of a 50-year-old kindergarten located in Chiba City, Chiba Prefecture. The site is surrounded by a number of public affordable housings. Only west side of the site is opened up toward green belt space. Therefore, we designed a kindergarten like a hill overlooking green space where children can grow up surrounded by greenery. A big sloped roof is placed toward green area, and connect the space inside and outside by carving out the part of roof. Many playgrounds are scattered around on the slope where children learn many things through the playgrounds and architecture with curiosity. By revealing children activities, the whole community intentionally watches them for safety and turn into a best environment to raise children.

Use: Kindergarten
Client:Incorporated Educational Foundation
Site:Chiba, Chiba Prefecture
Structure: Timber
Floor Area:1,060㎡
Site Area: 2,800㎡
Expected Completion:Spring, 2020

丘のこども園

千葉県千葉市に建設中の、築50年を経た幼稚園を認定こども園とする建替計画。敷地は何棟もの団地に囲まれ、唯一西側に向けて緑地が続く場所となっている。そこで、緑地を望む丘を作るように園を設計することで、こどもたちが緑に囲まれて育つ場所としたいと考えた。緑地に向け、丘の屋根を配置し、丘を掘り込むようにして内外の空間をつなぐ。丘の上には「丘のすべり台」や「遊びの丘」、「丘上テラス」など、こどもが遊び学ぶ場を散りばめた。好奇心のままに遊びながら皆で学び、周囲の団地からも丘を眺めながら、こどもたちの活動が見えることで、地域でこどもを育む環境となるように考えた。こどもたちが自ら建物に触れながら遊び学び、団地ぐるみで見守れる建築を計画している。

用途 :認定こども園
敷地 :千葉県千葉市
構造 :木造
建築面積 :1,060㎡
敷地面積 : 2,800㎡
竣工予定 :2020年春

①丘を作る/ Placing

片流れのボリュームの園舎を東側に配置することによって、敷地周辺の緑と一体化させ、広がりを体感できる伸び伸びとした園庭とする
By locating the sloped volume on the east side of the site, the garden is integrated with the greenery around the site。

②日を受ける/ Receiving the Sunlight

自然光を取り入れるために、ハイサイド窓を設ける。冬期は園児の登校前に朝日を取り入れ、教室を温める。
The clerestories are installed to receive the natural day light in the morning. During winter, the sunlight brought into the class room heats up the floor before kids arrive to the classrooms.

③掘り込む/ Carving out

丘を洞窟のように掘り込み、園舎と園庭を繋げる。
A hill is carved out to make caves to connect classrooms and the garden.

④遊び場をつくる/ Placing Playgrounds

丘状の屋根と園庭全体に遊び場を散りばめることで、元気な子供を育てる遊び学ぶ場を作る。
The playgrounds are scattered throughout the garden including on the hill-shaped roof, to create learning spaces to raise healthy children.

スライドショーには JavaScript が必要です。

コミュニティーと繋がるホール/ A hall bridged to the community

遊戯室を幼稚園の中心に配置し、玄関ホールと隣接させる。可動間仕切りで開閉させることで、ホールに多機能な役割を与える。保護者が気軽に立ち寄り、園児たちと触れ合うことができるコミュニティーと繋がる場としての役割も果たす。
A hall will be placed in the center of the kindergarten and adjacent to the entrance hall. Movable partition walls provide a multifunctional role to a hall, such as a space to connect with a community where parents can easily come in and interact with their children.